Heeft u secretariële ervaring en de ambitie om juridisch secretaresse te worden? Dan is deze korte en intensieve opleiding juridisch secretaresse iets voor u. U maakt kennis met de belangrijkste juridische begrippen en rechtsvormen en u krijgt inzicht in de ‘eigen’ communicatiecultuur van de juridische wereld. Ook leert u de juiste bronnen raadplegen om bij te blijven in het vakgebied.

 

 

Inhoud Programma

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Kennis van procedures, terminologie en regels binnen de juridische branche terminologie
 • Inzicht krijgen in de verschillende soorten recht en rechtspraak
 • Kennis van de belangrijkste bronnen om op de hoogte te blijven van nieuwe en veranderende wet- en regelgeving
 • Informeren van klanten over de procesmatige afhandeling van een dossier en toelichting geven op (juridische) documenten zoals rapportages, vergunningen en beschikkingen
 • Opstellen van juridische documenten volgens de voorgeschreven wettelijke en interne procedures.
 • Inzicht verkrijgen in de juridische cultuur: communicatie, beroeps- en gedragsregels en omgang met rechters, griffiers en cliënten.
Resultaat

Met deze opleiding juridisch secretaresse behaalt u de volgende resultaten:

 • U heeft kennis van juridische procedures en terminologie en inzicht in soorten recht en rechtspraak.
 • U kunt eenvoudige documenten en procedures toelichten.
 • U informeert klanten over de procesmatige afhandeling van een dossier.
 • U stelt juridische documenten op conform wet- en regelgeving en taalkundige eisen.
Vooropleiding

U heeft een diploma secretaresse, managementassistent of een vergelijkbare vooropleiding op mbo-niveau. U heeft minimaal drie jaar werkervaring als secretaresse of als managementondersteuner.

Opleidingsduur

 • De opleiding Juridische Secretaresse duurt drie maanden en bestaat uit 10 lesavonden inclusief examen en wordt 1 x per jaar gegeven.. De opleiding start in maart 2015.
 • De lessen worden van 18.00 tot 21.00 uur 1 x per week gegeven.
 • Per bijeenkomst dient u, afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring, te rekenen op tien (10) uur voorbereidingstijd. Voorbereiding bestaat uit het bestuderen van de stof en het maken van de praktijkopdrachten.

 

Lesmateriaal

U krijgt een compleet lespakket. Dus meteen alles in huis om aan uw succes te werken. Alle leerstof is daarin opgenomen. U kunt dus meteen aan de slag. U hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Bij iedere bijeenkomst is duidelijk aangegeven welke delen van de cursus u dient te bestuderen ter voorbereiding. Zo kunt u actief deelnemen aan de les en het maximale uit de bijeenkomsten halen. Optimaal leren dus!

Voorbereidingstijd

Voor het bestuderen van de theorie en het werken aan de praktijkopdrachten/ businesscase waarmee u de module afsluit, dient u rekening te houden met een belasting van 10 uur bijeenkomst. De voorbereiding bestaat uit het bestuderen van de stof. Verdere afronding van de Po/businesscase neemt gemiddeld 10 uur per businesscase, en dus per module, extra in beslag.

Werkwijze

BTCS/ISBW maakt gebruik van de door haar ontwikkelde Personal Performance Methode© (PPM).

Focus op de praktijk:
Bij BTCS/ISBW doet u geen theoretisch examen, maar sluit u iedere module af met een businesscase. Deze businesscase vormt de oplossing voor een concreet vraagstuk uit uw eigen organisatie die u zelf heeft meegenomen naar de opleiding. In de businesscase past u de kennis die u heeft opgedaan tijdens de lessen direct toe op uw eigen praktijk.

Direct rendement:
De praktijkopdrachten/businesscase zorgt niet alleen voor een maximale focus op de praktijk, maar levert ook direct rendement op. De businesscase vormt immers een concreet verbeterplan waar u en uw organisatie direct iets aan hebben. Ruim 80% van de businesscases worden ook daadwerkelijk in de organisatie toegepast. Onderzoek laat zien dat 45% van de deelnemers met de businesscase een besparing of extra omzet realiseerden van € 5000,- of meer. Zo worden de opleidingskosten snel terug verdiend en levert de investering direct rendement op.

Bachelor-adv_14vk_color